Bijpersonages

Net als voor hoofdpersonages, kun je voor bijpersonages het beste ook een karakterschets maken. Dat geldt niet voor de bakker, die alleen maar een krentenbol verkoopt en in één scène voorkomt als figurant. Maar iedereen die een redelijke rol heeft in het verhaal wordt ‘echter’ als je als schrijver het personage goed kent.

Vind je het lastig om de minder belangrijke personages te leren kennen? Schrijf dan als oefening voor jezelf eens een paar bladzijden vanuit het perspectief van dat personage. Vertel een deel van het verhaal maar eens vanuit zijn gezichtspunt. Al komt dat in je definitieve versie niet terug, je leert het karakter wel beter kennen.

Als je je personages kent, kun je ze ook een eigen ‘stem’ geven. Een eigen ‘stem’ is niet alleen het dialect, het typische woordgebruik en de manier van denken van een personage, maar ook de lichaamstaal en de (fysieke) aanwezigheid van het personage. Eigenlijk zou de lezer zonder toevoegingen van wie er aan het woord is, de ‘stem’ van de verschillende personages moeten herkennen. Gebruik als schrijver al je zintuigen én die van je personages.

Tips voor het geven van een eigen identiteit

– schrijf per (belangrijk) personage de stopwoordjes, dialect, lichaamstaal op
– lees dialogen hardop (het liefst voor een welwillend slachtoffer, dat kan raden welk personage aan het woord is)

2 gedachtes over “Bijpersonages

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s