Schrijfoefening maart

De opdracht was:
Schrijf een kort verhaal (of een scène) van max. 500 woorden over een ouder en een kind. Eén van de twee heeft een geheim en zit daar erg mee. Aan jou de keuze of je het geheim laat vertellen of alleen de inwendige worsteling beschrijft. Maar zet die (inwendige) spanning neer!

Ik heb drie inzendingen uitgekozen die ik voorzien van feedback, en met toestemming van de schrijvers, hieronder plaats.


Hendrik Duron:

Duron_2

Commentaar:
Mooi verhaal! De lezer is meteen deelgenoot van de herinneringen en dubbele gevoelens van Yolande. Je gebruikt mooie beeldspraak. Een juweeltje: ‘…die als een zoete vloek haar onmiskenbaar tegemoet kwamen.’). Je voelt het dubbele door de woorden zoet en vloek, heel mooi! En je zet hier meteen al heel subtiel spanning neer. De laatste twee zinnen zouden weggelaten kunnen worden, dat maakt het m.i. nog wat krachtiger. Uit ‘Ooit zou ze het zeggen’ blijkt al wel dat het niet vandaag is.


Nuha El Hamami:

Nuha

Commentaar:
Leuk om meteen in de belevingswereld van een kind getrokken te worden. Deze scène vraagt om meer! Waarom wil ze geen dame worden? Is haar moeder echt altijd zo boos? Waarom is ze zo bang dat ze zich verstopte? Door de korte zinnen komt het kinderlijk over, wat goed passend is bij het stukje. Als je er een langer verhaal van gaat maken, zou ik erop letten dat het niet al te staccato wordt. De woorden ‘momenteel’ en ‘steevast’ komen wel erg volwassen over. Let op herhalingen, de woorden ‘kan’ en ‘dan’ komen vaak terug in je tekst. Mooi, intrigerend stukje.


Lianne Hartman:

Lianne-1

Lianne-2

Commentaar:
Een mooi, triest verhaal dat blijft hangen. Het verdriet van de moeder, de verwarring van het meisje zijn voelbaar. Goede afwisseling tussen dialoog en vertellen.
De tweede alinea kan misschien nog wat meer ‘show’. Laat maar zien dat de moeder afwezig is.
Mooi hoe het vastpakken van de handen steeds terugkomt en symbolisch wordt voor het moeder-dochter-verbond.
Om het verhaal nog iets krachtiger te maken, zou je een paar stukjes weg kunnen laten. Dat heb ik aangegeven in de tekst.


©2015 Marije Onstenk
Auteursrechten van ingezonden teksten blijven bij de oorspronkelijke schrijvers.

3 gedachtes over “Schrijfoefening maart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s